Rabu, 7 Disember 2011

Sedarlah

Alhamdulillah, segala puja dan puji ke hadrat Alah ‘Azza Wa Jalla, kerana dengan limpah dan kurnianya tertegaknya kembali pena yang telah lama kering, yang sebelum ini menulis telahan hati yang masih lagi berkeluh-kesah dan mengaduh tentang itu dan tentang ini.
Senantiasa, kita masih lagi mempersoalkan tentang banyak perkara. Yang kadang sehingga terlupa bahawa Dialah penggerak segala. Sambil jarang-jarang sekali merenung diri, mencari erti manusia dan penghidupan. Di manakah ‘aku’ dan Dia ketika itu?
“Apakah mereka tidak melihat kepada unta; bagaimana ia dijadikan? Dan kepada langit; bagaimana ia ditinggikan binaannya? Dan kepada gunung-ganang; bagaimana ia ditegakkan? Dan kepada bumi; bagaimana ia dihamparkan? Maka berilah peringatan! Sesungguhnya engkau hanyalah seorang pemberi ingatan. Bukanlah engkau seorang yang berkuasa memaksa ke atas mereka. Akan tetapi, sesiapa yang berpaling serta kufur ingkar, maka Allah akan menyeksa mereka dengan azab seksa yang sebesar-besarnya. Sesungguhnya, kepada Kamilah kembalinya mereka. Kemudian, sesungguhnya ke atas Kami jualah yang menghitung amal mereka.” –Q.S. 88:17-26

Tiada lain dan tiada bukan, sebaik bangkit dari tidur, kepadaNya jualah rasa syukur. Meskipun dikumpulkan rasa syukur itu puluhan ribu tahun pun, masih lagi tidak dapat mengatasi segala nikmat yang telah diberikanNya. Pada mulanya, disedarkan daripada mati yang seketika. Kemudian, diberikan nikmat nafas untuk bernyawa. Dikurniakan pula penglihatan untuk mencicip keindahan alam ciptaanNya. Diberikan kudrat untuk melangkah, menunaikan tugas dan tanggungjawab yang tersedia. Namun dengan yang demikian itu, tidak sepicing pun rasa bersalah menyelinap tubuh pada ketika kita marah, memberontak, mengata itu dan ini. Sehinggalah, semua itu membawa kepada penyelewengan tanggungjawab asal kehidupan sebagai seorang manusia, dan hamba kepadaNya.

Dengan angkuh dan bongkak, direnggutnya harta dan nikmat kekayaan di dunia. Sehingga tergadainya kebahagiaan milik keluarga yang hidupnya sekadar mengais sehari-hari. Dengan sombong dan bangga, mengaku tiadalah itu semua hanya demi kepentingan dan kemudahan rakyat. Sedangkan bawahannya, terketar tubuh mempertahankan maruah di hadapan keluarganya. Dengan lantang bersuara, bahawa mereka itu; itu dan mereka ini; ini. Tanpa segan dan silu, melapah daging saudaranya sendiri yang telah mati, di hadapan ramai. Mengaku bahawa dialah yang sebenar-benarnya berjuang demi memartabatkan bangsa dan tanah air, tanpa melihat keadaan zahirnya yang bangsa dan tanah air itu telah lama tergadai. Sambil mahkotanya terpakai, tanpa disedarkan bahawa kesemua itu akan dipersoalkan satu-persatu.

Benar, bahawa bukanlah suatu yang mudah untuk merasakan diri ini adalah tanda kasih dan sayang Allah s.w.t.. Tambahan pula, diri ini sentiasa tidak layak untuk berteleku, apatah lagi untuk berdiri di hadapan Allah s.w.t.. Sesungguhnya, tiadalah daya dan upaya bagi kami. Melainkan dengan izinNya, tuhan Yang Maha Mengetahui, lagi Maha Agung.

Jika begitu, mengapa masih lagi berjalan mendabik dada? Mengapa masih lagi bersuara tinggi menuduh yang tidak-tidak, itu dan ini? Mengapa masih lagi mahu berjanji pencakar langit yang belum tentu mampu berdiri? Mengapa masih lagi tidak mendengar jeritan hati kecil yang mendambakan makanan rohani?

Sudahlah bersujud di tikar sembahyang seminggu sekali. Tangan yang dihulur, mahukan nama yang disanjung tinggi. Berbangga pula, kononnya rakyat yang SATU ini hidup rukun dan damai. Sedangkan hati gundah gelisah tatkala anak hanya berada di hadapan rumah. Bimbang, entahkan diculik, entahkan diragut. Runsing meninggalkan rumah menuju ke kampung halaman, entahkan selamat, entahkan tidak. Pening memikirkan perbelanjaan sehari-hari yang semakin menjulang tinggi. Sedangkan, upah dan gaji hanya sekadar untuk diri sendiri, usahkan nak menyara anak dan isteri.

Demikiankah tafsirannya rukun dan damai? Demikiankah tafsirannya rumpun yang SATU ini berbahagia di atas tampuk yang memimpin? Benarkah segala yang dijaja untuk kepentingan rakyat, dan bukan untuk poket sendiri dan kroni? Benarkah itu? Dan benarkah ini?

Ingatlah! Bahawa nikmat dan seksaan Allah itu benar. Bahawa dosa dan pahala itu benar. Bahawa Mungkar dan Nakir itu benar. Bahawa syurga dan neraka Allah itu benar. Bahawa janji Allah itu benar. Bahawa Allah itu hanya Esa, adalah benar. Bahawa Muhammad s.a.w. itu pesuruhnya, adalah benar.

Maka Sedarlah, wahai diri ini bahawasanya engkau adalah hambaNya. Dipertanggungjawabkan untuk mentadbir dunia. Berlandaskan asas aqidah yang telah ditetapkan di dalam kitab-kitabNya. Maka kesemua lakuan dan tanggungjawab itu, dengan pasti akan ditanya, adakah semua itu bermanfaat untuk dirinya.
Jika diizinkanNya, kalam ini akan tertulis lagi…

Oleh: Qalaamiy, Lisaaniy

Selasa, 6 Disember 2011

I, She, They ... pain ..


"It is the Sunnah of the fighting, wandering, and wandering. So impoverished as a tradition, separation of child and wife ... "

Awe ... was impressed ... After listening to all the temples of poetry, I was glued to see themselves as increasingly crippled. This heartbreak remembered parts assertion of responsibility yet because preoccupied and engrossed with the cradle of the world.

The world ... Although I realize they are transient in nature, but they still have no force or hereafter attempt to hurry to the Baqa. Although they are aware of me and all will be asked about the responsibilities, yet still be complacent as if all that does not matter ...This measure is more tender, self-loading design brings a self-created. The nature of this weakening of the body bears may not have anything to worship Him facing the All-All. Is increasingly jaded eyes see attitude brethren blame them impudent talk among themselves. These ears hear less talk of these words by the Holy dititipkan general. Oh ... How could I, and they came to meet him?

But despite the lament, and this, O my brothers know Allah bahawasa would impose a variety of resistance and attempts to thee. He Bahawasa hakikatmu sure will try. It really would like a statement that brought in the word;

"ALM. Does the human being regardless that they are left alone to declare that: 'We believe.' And when they are not tested? We have tested those before them, Allah knows those who are true and He knows those who lie. "QS 29:1-3

That's all there, as was proclaimed by His Majesty;"The most serious attempt was the Prophet, then the next best, then the next best." AlHadithusy Sharif"Allah Ta'ala, the love of a people, they tried it (with a variety of attempts). So those who are pleased to attempt this, they will get blessings. And those who hate will attempt, his wrath of God. "AlHadithusy SharifAnd know, O my brothers that it is testimony to the faith requires him to the evidence. So the evidence would bring kepanya to jihad. And jihad is a long road, full of pain and suffering is ...
"The road to heaven was approached by the difficulty. And the road to hell is approached by a passion lust. "And know that there is a heaven filled with 'hate'.As of this word still standing ...
Qalaamiy, Lisaaniyكلامي لساني

Khamis, 24 November 2011

Apa yang best sangat dengan Angry Birds?

Assalamulaikum ,baru-baru ni ada lah adik saya ni dok bercerita pasal angry birds,sejenis burung yang comel2 tu badan pun takder,jadi saya pun buat carian di google,apa yang best sangat dengan Angry Birds ni sebenarnya?



oooo baru saya tahu rupanya 3 ekor burung yang menjaga telurnya dari di curi oleh khinzir hijau,di akhir video ini angry birds mengupah helang hitam untuk menyelamatkan telurnya,apa yang menariknya dalam video ini sikap berkerjasama yang di tunjukan di dalam video ini,namun sebenarnya angry birds ini lebih kepada game di iphone

Sabtu, 5 November 2011

Isi tersirat di sebalik pintu

Assalamulaikum,esok kita akan menyambut hari raya korban,disini saya ingin mengucapkan selamat hari raya kepada semua

POsting saya pada kali ini ialah bertajuk Isi tersirat di sebalik pintu,kita sedia makluma bahawa setiap perkara yang berlaku di depan mata kita sekarang mempunyai maksud tersirat,menunggu menerpa ke arah kita,ibarat berselidung di sebalik pintu

Ramai yang tidak sedar akan tersirat ini,bagi mereka yang sudah memahami keadaan maka,mereka sudah dapat tahu dari awal apa yang tersirat di sebalik pintu tersebut .

 Mungkin para pembaca merasakan sesuatu ketidak fahaman apakah yang saya ke utarakan disini,bagi mereka yang mempunyai ilmuan sejati akan dapat melihat perkara ini dan apa yang sedang berlaku duniawi kita sekarang.


Anak bangsa kita sendiri tidak mengerti bahasa lain,justeru apa lagi yang mahu kita pertahankan,dengan mudahnya bangsa lain menguasai bangsa kita


Cukupkah dengan melaungkan Hidup Melayu sudah memadai?

Khamis, 27 Oktober 2011

VLD Bakal Menjadi Produk Paling Laris Di Pasaran Internet!

Salam hormat,

Umumnya semua orang berminat untuk menjana pendapatan di internet, tetapi hakikatnya masih ramai yang tidak tahu bagaimana untuk memulakan perniagaan internet pertama mereka.

Ada sesetengah mereka, telah ada produk untuk dipasarkan tetapi tidak tahu dimanakah pasaran yang sesuai dan berpotensi untuk mereka jual.

Jadi, di dalam DVD Video Lubuk Duit bakal mendedahkan bagaimana anda boleh memulakan bisnes anda yang pertama di internet dan terus menembusi pasaran luar negara dengan cara yang paling mudah berpandukan langkah demi langkah.

http://bit.ly/tiZ5Rh

Saya sendiri telah membaca dan melihat ramai dikalangan kita yang berjaya meraih pendapatan yang cukup lumayan samada dilakukan secara part time ataupun sepenuh masa.

Saya percaya produk yang berkualiti dan sarat dengan infomasi ini mampu membantu sesiapa sahaja yang ingin memulakan bisnes di eBay tanpa perlu tertanya-tanya lagi kerana panduan untuk memulakan bisnes telah pun ditunjukkan di dalam video ini.

http://bit.ly/tiZ5Rh

Saya sarankan anda dapatkan Video yang sedang hangat dipasaran ini kerana saya yakin, produk ini amat membantu anda atau sesiapa sahaja yang ingin memulakan bisnes mereka di eBay.

Saya juga telah dimaklumkan oleh saudara Noorizam Shah bahawa DVD ini hanya akan dijual sebanyak 500 unit sahaja bagi harga tawaran terhad.

Dan saya juga dimaklumkan hampir 30 orang agen telah dilantik untuk melakukan pemasaran produk ini dan saya yakin, jika anda lewat membuat tindakan, kouta 500 unit ini bakal kehabisan bila-bila masa dari sekarang!

Cuba anda bayangkan jika setiap 30 orang agen ini mempromosikan video ini kepada orang lain dan mampu menghasilkan 16 jualan setiap orang, apa akan terjadi? Senang-senang sahaja 500 unit ini dijual.

Psssttt.. saya juga ada dengar ada seorang IM
mempunyai list subscriber mereka lebih dari 6000 orang. Apa akan jadi jika 40% daripada senarai pelanggan mereka membeli daripada IM ini?

Anda juga akan terlepas peluang nanti. Jadi, sebelum IM ini mempromosi secara agresif kepada pelanggan-pelanggan mereka, lebih baik anda dapatkan DVD Video Lubuk Duit ini pada harga tawaran yang cukup-cukup berbaloi hari ini juga.

http://bit.ly/tiZ5Rh

Jangan terlepas peluang,

Jumpa lagi,


Jumaat, 7 Oktober 2011

Berbudi Pada Tanah




Orang tua2 kata tak rugi berbudi pada tanah. Cerita pasal berbudi pada tanah ni memang terpahat rapi dalam setiap memori orang-orang tua terutama yang duk kat kampung-kampung. Mak bapak, datuk nenek dan moyang kita dulu lah. Sekarang ni kita je yang mungkin duk kat bandar macam KL, Penang, JB, Putrajaya hatta Ipoh sekali pun, jauh dari kampung laman. Duduk kat bandar besar macam ni memang susah nampak tanah. Keluar pagi, balik malam. Jalan pun atas pavement konkrit atau pun tiles yang sinar banar! Mana nak nampak tanah! So, macamana nak berbudi pada tanah!!

TJ sebenarnya nak mengingatkan kembali senario zaman TJ kecil2 dulu (mungkin dalam belasan tahun). Walaupun bapak TJ ni sorang guru sekolah, beliau memang rajin bertanam di sekeliling rumah. Batas2 sayur-sayuran pendek kata dapat dilihat berada disekeliling rumah.

Bukannya ada kebun yang besar, namun boleh dikatakan setiap jenis sayur2 asas tu ada ditanam. Antara jenis sayur2 yang ditanam beliau adalah seperti keledek, sawi, kacang panjang, petola, lobak dan of course tanaman tak asing lagi kat kampung, ubi kayu. Bukannya banyak, cuma sebatas dua. Yang lain2 tu seperti lada, terung dan kacang bendi memang tidak putus hasilnya.

Kat rumah TJ pula, pokok2 dan sayur asas yang TJ ada melata ialah serai, kunyit, halia, lengkuas dan lada. Kalau buah2an, orang tua zaman dulu memang pastikan mereka ada kebun rambutan, durian, mempelam, duku langsat dsb. Tapi kalau yang sekitar rumah tu adalah sepohon dua betik, mempelam, kelapa, pauh ringan (vocab org kelantan) dan pisang.

Sebab tu lah TJ juga ada tanam serba sedikit sayur asas seperti sawi, terung, kangkung dan lada di kawasan rumah TJ sekarang. Hatta pegaga dan daun cekur manis pun ada!
Beberapa batas keledek yg ditanam di kawasan rumah TJ

Laman bukannya luas sangat, dapatlah digunakan segera bila diperlukan. Kalau lihat kat sekitar rumah TJ sekarang, yang tinggal hanya pohon betik (dulunya ada 2 pohon – 1 pohon boleh hasilkan hampir 70 biji buah betik), lebih kurang 8-10 perdu pokok pisang, 1 pokok kelapa rendah di hadapan rumah, 1 pokok mata kucing pingpong (baru 2 kali boleh makan hasilnya- sekarang ni sedang berbunga), mempelam epal, pauh ringan (lagi2 pokok ni..) dan pokok sawa nila (baru dpt makan sekali je – alaaah cikulah dalam BM). Yang paling mendatangkan hasil adalah pisang dan betik. Dapatlah keluarga TJ makan dan boleh jugak bagi kat kaum keluarga terdekat dan juga jiran2. Tak payah nak beli2 kat pasar.


Yang tak mendatangkan hasil tapi bolehlah mencantikkan kawasan rumah TJ adalah seperti pokok pinang hiasan (2 jenis) dan bunga2an yang taklah secantik mana. Sekadar memenuhi pasu dilaman rumah. Pengakhir bicara, TJ memang cadangkan kepada semua agar berbudilah pada tanah, walau pun tanah itu seluas sekangkang kera pun. Tidak rugi berbudi kepada tanah! Biar sedikit, tetapi ada.

Isnin, 3 Oktober 2011

22 tanda hari kiamat semakin hampir


1.Sembahyang diabaikan (diringan-ringankan).

2.Keinginan nafsu syahwat digalakkan dan berleluasa disebarkan melalui iklan, buku, gambar, risalah,atau filem.

3.Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama dan banyak memberi fatwa yang menyesatkan pengikutnya.

4.Perkara benar menjadi salah dan salah menjadi benar. Sukar untuk membezakan perkara halal dan haram kerana yang haram dianggap halal serta sebaliknya. 

5.Berbohong menjadi satu keperluan dalam hidup dan menganggap jika tidak berbohong sukar untuk hidup senang.

6.Membayar zakat (harta, perniagaan dan pendapatan) dianggap beban.

7.Orang yang hidup mengikut kehendak agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat berleluasa tetapi mereka tidak mampu mencegahnya.

8.Turun hujan di luar musimnya dan hujan tidak memberi keuntungan kepada makhluk di muka bumi.

9.Fenomena lelaki berkahwin dengan lelaki (homoseksual) dan perempuan berkeinginan kepada perempuan (lesbian) semakin menjadi-jadi.

10. Perempuan menguasai lelaki dengan memakai ubat guna-guna, sihir dan amalan syaitan lain.

11. Anak-anak mengingkari dan menderhaka ibu bapa (ibu bapa menjadi kuli dan anak menjadi tuan).

12. Kawan baik dilayan dengan kasar, manakala musuh diberi layanan baik. Kawan disangka lawan dan musuh dianggap sahabat serta memusuhi orang yang mengajak berbuat kebaikan.

13. Dosa dipandang ringan malah bangga melakukannya seperti zina, minum arak, bergaul bebas antara lelaki dan perempuan, meninggalkan sembahyang, mendedahkan aurat dan berjudi.

14. Masjid dihias indah tetapi kosong, terpulau, berkunci dan banyak berlaku kecurian barang masjid yang berharga.

15. Ramai yang sembahyang tetapi munafik dan berpura-pura. Di dalam sembahyang berjanji akan mengikut suruhan Allah tetapi di luar sembahyang melanggar perintahNya,

16. Akan datang golongan manusia dari Barat menguasai mereka yang lemah (iman) dan ramai terpengaruh dengannya seperti mengikut cara mereka berpakaian, bergaul dan suka berpesta.

17. Al-Quran dicetak dengan indah tetapi hanya dijadikan perhiasan dan jarang dibaca serta diamalkan kehendaknya.

18. Amalan riba berleluasa hingga orang alim pun terjebak sama.

19. Darah manusia tidak berharga, sering berlaku pembunuhan, peperangan dan jenayah.

20. Penganut Islam tidak mahu mengamalkan suruhan agama dan tidak mahu membela serta 
menyebarkannya.

21. Akan bertambah banyak penyanyi wanita (wanita yang tidak beriman adalah senjata syaitan yang baik).

22. Ramai orang kaya pergi umrah dan haji dengan tujuan melancong, yang sederhana pergi untuk berniaga dan yang miskin bermaksud meminta sedekah.
 

Sabtu, 24 September 2011

Kisah saya dan ebay

Pada 11 julai yang lepas saya telah menghadirkan diri PC bersama Son Karin berkenaan dengan Ebay di atas 7 Eleven Kuala Terengganu,sangat teruja saya ketika itu hanya ALLAH sahaja yang tahu.Saya agak berasa jangal bila berhadapan dengan seorang otai ebay yang sudah menjana puluhan ribu ringgit.Pada hakikatnya menjual di portal ebay bukanlah perkara yang senang dan bergoyang kaki sahaja.

Plan untuk memasarkan prduk juga perlu di kaji dengan teliti untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.Namun hati hendaklah kering sentiasa kerana Ebay tersangat ketat polisinya .Setakat hari ini alhamdulillah saya sudah dapat menjana pendapatan melalui ebay,walaupun tidak banyak sudah cukup untuk memotivasikan saya.

Dibawah ini saya tunjuk screen short pendapatan ebay tak sampai 3 bulan saya buat





Saya saran kepada mereka yang ingin menambah pendapatan boleh menimbangkan untuk berebay hehe

Khamis, 15 September 2011

Kisah Silam 11/09/ 2001 Tragedi kemusnahan PWTC Word trade Center

Assalamulaikum,rasanya dah bersawang blog saya ni kerana lama dah tak update,posting saya pada kali ini berkenaan dengan satu kisah silam,di mana pada masa tu saya berumur 16 tahun(2001)

Seluruh dunia di gemparkan dengan kemusnahan bangunan tertinggi dunia berpusat di Amerika iaitu PWTC World Trade Center.Masih segar lagi di ingat pada waktu itu melihat laporan di internet melalui CNN.Mengikut kajian yang di buat,sehingga ke hari ini,di dapati dalang sebenarnya adalah pemimpin tertinggi Amerika ketika itu

 Seingat saya kejadian berlaku tepat jam 12 pagi waktu Malaysia ketika(16 tahun) itu.

Dibawah ini saya sertakan video Tragedi tersebut:

Rabu, 17 Ogos 2011

Rahsia Perompak sudah di dedahkan...?

Assalamulaikum....

Posting saya pada kali ini berkaitan dengan satu Rahsia yang tidak menjadi rahsia lagi,perihal mengenai teknik baru merompak.Kita sering kali terdengar,terbaca,menonton kes melibatkan rompakkan yang sering berlaku di negara kita
baru sekejap tadi saya terbaca di ruangan Wall FB saya yang berbunyi bergini :

Pesanan dari PDRM..
Jika anda memandu diwaktu mlm dan cermin kereta dilempar telur ayam jgn on wiper atau pancut air.Terus memandu dgn apa yg mampu dilihat hingga tiba ditmpt slmt.Ini krn jika telur ayam bercampur air ia akn menjadi susu dan akan kaburkan 92.5% tahap pengelihatan kita yg akan memaksa kita berhenti.Disitulah kita akan menjadi mangsa perompak.Inilah teknik baru yg digunakan perompak dijalanan. - Polis DiRaja Malaysia..
Tidak menjadi Rahsia lagi kan?,kita perlu berhati-hati apabila memandu,ingatlah orang yang tersayang

Selasa, 16 Ogos 2011

No Hp anda di paparkan di Facebook?

Assalamulaikum,selamat berpuasa yang ke 16,ok tengok sahaja tajuk diatas mesti ramai yang tidak tahu bahawa no Hp kita tidak lagi mejadi rahsia di Mukabuku Facebook.

Pada minggu lepas,seorang sahabat saya di FB menghantar msg seperti berikut:

AMARAN!!!
NOMBOR TELEFON BIMBIT SEMUA RAKAN-RAKAN ANDA sedang dipaparkan di Facebook!
Ini bukan gurauan - Sila ke bahagian atas kanan skrin, klik ACCOUNT, klik EDIT FRIENDS, klik CONTACTS di kiri skrin. Semua nombor telefon bimbit rakan-rakan akan dipaparkan. Sila copy post ini di STATUS anda supaya rakan-rakan anda mendapat maklumat ini dan memadam semula nombor telefon bimbit mereka untuk MENGELAKKAN PENCEROBOHAN PRIVASI...harap tuan/puan phm..
Apa lagi,saya pun melakukan apa yang di nyatakan oleh sahabat saya tadi.Ternyata apa yang di perkatakan memang betul-betul terjadi,saya ada menyediakan gambar-gambar untuk rujukka:







Cuba kita teliti dua gambar di atas dan cuba kita  bayangkan kalau kita tidak melakukan setting,mungkin no hp kita sudah di ketahui ramai orang yang tidak berkenaan.
Bagi sesetengah orang perkara sebegini tidak menjadi masalah kepada mereka,kerana mungkin mereka meletakkan no hp yang palsu.

Tapi bagaimana pula dengan mereka yang betul-betul meletakkan no hp mereka di FB itu

Kesimpulanya banyak lagi benda yang tersirat kita tidak tahu pasal FB ni,sekiranya ada sebarang maklumat cepat-cepatlah sebarkannya untuk feadah bersama

Isnin, 15 Ogos 2011

Hati mahu kering part 2

Assalamulaikum .....
Agak lama jugak saya tidak menulis di blog ini,maklum sahaja saya agak sibuk semenjak dua menjak ni dengan tugas yang telah di berikan kepada saya.

Ok berbalik kepada Hati mahu kering,nekadnya kita dalam melakukan sesuatu dan kelaur dari zon yang selesa.Kalau dulu kita biasa menerima duit pada hujung bulan .Namun sekarang tidak lagi,kita perlu membuat strategi-strategi berapa sasaran yang kita perlukan setiap bulan

Saya ada terbaca blog shuth Admin wang cyber,sekiranya kita senang dengan sesuatu perkerjaan tu maka lakukan,kalau kita sudah tiada minat,tiada gunanya lagi kita berserkam mata

Selasa, 26 Julai 2011

Hati mahu kering part 1

Hati mahu kering...itulah istilah yang baru sahaja saya dengar,dalam membuat sesuatu yang penuh cabaran.
Bagi mereka yang tidak paham isitilah hati mahu kering,disini saya ingin menerangkan serba sedikit berkenaan dengan hati mahu kering ini.

Bila melakukan sesuatu usaha,hendaklah bersungguh-sungguh kalau terkadas sekali pun jangan mudah berputus,cuba dan cuba lagi.

Hati mahu kering beb,kalau setakat buat sekejap lepas tu nak hasil yang lumayan baik jangan buat,rata-rata di antara kita tidak mempunyai hati yang kering.....bersambung

Khamis, 23 Jun 2011

Bahagilah masa kita sebaiknya

Assalamulaikum...hai selamat semua hendaknya.

Bahagi lah masa kita sebaik mungkin,24 jam yang di anugerah kepada kita sememang sudah mengcukupi.Bagi mereka yang sibuk mengejar cita-cita,hedaklah mengatur masa mereka sebaik mungkin.

Baiklah,masa hendaklah di bahagi mengikut kesesuaian kita,ada di antara kita mempunyai tangungjawab yang besar dalam kehidupan,namun sebesar mana pun tangungjawab itu,kita sepatutnya tidak melupakan tentang kehidupan sebagai manusia normal.

Kita mengambil contoh pada waktu petang yang nyaman aktiviti yang sesuai mengikut pengiraan saya ialah bercucuk tanam(bagi mereka yang ada tanah),memasukan pokok bunga dan sebagainya

Dalam kehidupan seharian juga istilah berfoya-foya tidak perlu ada,apabila kita membahagikan masa kita sebaiknya,jadual tersebut di penuh dengan segala gerak kerja dan gerak kerja tersebut di lakukan secara teratur dan bersistem

Pernah sekali saya melihat seorang sahabat saya ,penulis muda yang berbakat,beliau mempunyai jadual yang padat tetapi masih sempat melayani saya :)

Kita sering kali melihat seorang yang melakukan kerja minit-minit akhir,bagaimanakah hasilnya!! sedangkan tarikh akhir kerja tersebut sudah di berikan.Ini menunjuk pembahagian masa amat-amat penting.


Jadi setakat ini dulu lah posting saya

P/s:Kita yang buat jadual,kita kena patuhilah jadual tersebut....saya sama sahaja dengan awak

Selasa, 21 Jun 2011

Rindu Muhammadku - Haddad Alwi, Anti & Vita

 

Assalamulaikum,posting saya pada kali ini,bebentuk video plak,apa salahnyakan sekali sekala menghiburkan hati yang duka lara nih,tengah explore youtube jumpa dengan video ini,jadi dengar-dengarkan lah 

Ahad, 12 Jun 2011

Adik oh Adik......

Assalamulaikum
hai2 follower dan para pengunjung sekalian,nampak gayanya blog kakulators sentiasa ada update terbaru untuk santapan semua,alhamdulillah yer dan terima kasih kepada yang menyokong blog kakulators.Ok tajuk kita kali ini adalah Adik oh Adik.

Setiap orang mesti mempunyai adik beradik kan?kalau anak tunggal tu,mesti baik dengan adik sepupu betul tak?jadi kita sebagai abang atau kakak selalu sahaja di dampingi oleh si adik ini.Kakak boleh tolong adik tak,adik tak paham lah soklan ni kak,sambil mengaru kepala yang tidak gatal,si kakak pun dengan memaniskan senyuman ajar lah si adik tu,kak adik tak paham lagi lah....perasaan lain macam dah timbul dah sebab kakak pun ada kerja juga nak buat,sabar aja lah.Adik buat lah sendiri kakak banyak kerja nih,nah kan dah kena si adik nih

Sebenarnya,kita sepatutnya mengajar adik supaya menyelesaikan terlebih kerja sekolah itu,ada sesetengah orang tu terus sahaja bagi jawapan pada adik,maka timbulah ketidak kefahaman dalam diri adik dalam menyelesaikan kerja sekolahnya.

Adik oh adik

Ada setegah kes itu,adik kita kotorkan buku kita,adikkkkkkkkkk naper buat buku abang macam ni,lempangkan,ni macam mana abang nak jawapan dengan cikgu abang nih,aduhhhhhhh

Sila kemaskan dulu buku kita,kalau tak nak adik kita kotorkan buku kita tu .




Khamis, 9 Jun 2011

Bacalah sampai habis...





Assalamulaikum hai2

Posting saya pada kali ini bertajuk Bacalah sampai habis...Baca paper,baca novel,baca buku sekolah dan sebagainya,biarlah sampai habis.Jangan baca sekerat jalan sahaja,apabila kita membaca secara sekerat-sekerat ilmu yang sepatutnya kita dapat tu akan berkurangan,eh mengapa ?Ibarat kita belajar A,B,C tetapi tidak meneruskannya sehingga Z,jadi yang kita tahu hanya A,B,C sahaja


Membaca tidak seperti zaman dulu,pada zaman dulu boleh hanya berpelitakan lampu minyak tanah sahaja,tetapi sekarang sudah banyak kemudahan,so megapa tidak Bacalah sampai habis....?Bacalah sampai habis....akan menambah lagi ilmu di dada

Selasa, 7 Jun 2011

Buat catatan supaya tidak lupa

Assalamulaikum,hai apa khabar para pembaca sekalian?

Pada kali ini,posting saya berkisar mengenai catatan atau lebih di kenali sebagai catat secara ringkas.Ok baik lah
Apabila kita merancang sesuatu kita sering kali  terlupa untuk membuat catatan,mungkin kita tidak biasa melakukan catatan sebelum ini.Kepetingan catatan adalah supaya kita mengetahui apakah tindakan yang perlu kita lakukan atau secara mudahnya yang mana perlu di segerakan dan yang mana perlu di lambatkan.

Apabila kita membuat catatan kita dapat melihat dengan lebih berfokus,dan perlaksanaannya akan  lebih efektif.
Kita boleh membuat point-point atau pun nombor mengikut keutamaan.Disini saya memberi satu contoh yang biasa saya lakukan dalam mencatat

  1. Update Blog Kakulators
  2. Berfacebook
  3. Masuk forum
  4. Periksa email 
  5. Manage kedai online saya 
Itu adalah sebahagian yang biasa saya lakukan,sebenarnya walau apa jua keadaan yang kita lakukan kita,perlu mencatat hatta idea sekali pun,cuma lihat contoh di bawah

  1.  Buat perhiasaan dengan menggunakan kotak terbuang,waktu bila?__________
  2. Update isi blog,tajuk?____________
  3. Nak tingkatkan traffik blog,macam mana?___________
  4. Jadual update blog?_________

 Apabila kita mempunyai catatan,kita akan dapat melakukan sesuatu perkara itu dengan tersusun kerana kita dapat lihat kembali apa yang perlu di lakukan


Kakulators:dihara pengkongsian ini dapat memberi kebaikan bersama

Sabtu, 4 Jun 2011

Azam baru,selepas azam lama tidak tercapai,bolehkah?

Assalamulaikum,lama sudah saya tak update blog kakulators ini,agak sibuk sedikit dengan kehidupan seharian.Nah kali ini saya akan menceritakan sedikit berkenaan dengan Azam baru,selepas azam lama tidak tercapai kepada Para pembaca

Pada kebiasaannya,kita berazam di awal tahun dan melaksanakannya dengan sebaik mungkin dan bersungguh-sungguh.Namun sebenarnya bagi saya,azam tidak semestinya di awal tahun sahaja,malah di pertengahan tahun pun kita boleh masih berazam untuk mencapai sesuatu.


Contoh disini,katakan anda berazam untuk berniaga sendiri,tetapi tidak mencapainya di pertengahan tahun,bagi saya anda boleh mencipta azam baru atau meneruskan azam lama itu.Yang penting anda harus berusaha mencapai-capai setiap azam yang di buat.

Sebenarnya kita tidak boleh menduga apakah yang akan berlaku sepanjang tempoh kita berazam itu,namun peracangan perlulah di buat.


Kakulators:Azam tahun 2011 ni belum tercapai lagi :-)

Selasa, 24 Mei 2011

Opick - Bila Waktu Telah Berakhir

Assalamulaikum sebagai insan yang bernama manusia kita sering kali alpa dan lupa kemana kesudahan kita pada akhir hidup ini,usahalah sebanyak mana sekali pun tetapi ingatlah kita adalah milikNya,jom ramai-ramai pakai layan video ini,relaxkan minda renung-renungkan lah

Kakulators:Semoga boleh di jadikan teladan untuk kita teruskan pejuangan kehidupan dan jangan lah kita lupa siapakah kita sebenarNya

Sabtu, 21 Mei 2011

Tinggal kenangan Al Fatehah

Sekadar gambar hiasan


Pada pagi rabu yang lepas,saya di kejutkan dengan berita kematian sahabat saya,sungguh memilukan sebab saya tidak sempat berjumpa dengannya.Besar sungguh harapan kawan saya sepanjang kehidupannya

Arwah pernah menyatakan bahawa dia ingin membuat satu empayar perniagaan ,namun ALLAH lebih menyayanginya,dia pergi meninggalkan saya  buat selama-lamanya.Namun di sebalik permergiannya,terpacar pelbagai hikmah  di mana hasil karyanya di siar di salah satu majalah tersohor.Arwah seoarng sahabat yang baik,ringgan tulang dan mudh di bawa berbicang,

Lebih menyedihkan lagi,anak kucing peliharaan arwah juga turun mati,seolah-olah anak kucing tersebut megetahui akan pemegian tuan buat selama-lamanya.Namun itu semua sudah suratan takdir ilahi.

Diantara harapan-harapan besar arwah ialah membuat satu book cafe,perternakan ikan siakap,bidang penulisan dan perniagaan burger.

Sedekah AL-FATEHAH buat Arwah ATIQULHAKIM AZMI


Kakulators:Setiap manusia akan merasai mati




Khamis, 19 Mei 2011

Mulakan Hari ini dengn semangat Baru,rancangan lah untuk esok

Assalamulaikum hai apa khabar ?saya ingin bertanya pada anda,bolehkah melupakan kekecewaan dengan sekelip mata?Tidur hari ini esok sudah tiada lagi masalah yang melanda diri anda,bolehkah bergitu?bagaimana?

Berkara yang seudah berlalu biarkan berlalu yang penting hari ini,hari ini mempunyai visi,misi dalam hidup kita,kita tidak tahu apa yang akan jadi pada hari esok,racanganlah untuk hari esok

Saya memberi contoh satu kisah dua sahabat meracangan menternak kambing,saya namakan mereka A dan B,A selalu berpesan kepada B,kita tidak perlu membuat sasaran yang terlalu tinggi perternakan ini,kerana hari-hari esok kita tidak tahu apa yang akan berlaku,maka si B dengan penuh yakin menyatakan bahawa beliau sangat teruja untuk mecapai sasaran dapat menjual kambing-kambing yang di ternak dalam waktu yang singkat.Setelah 3 bulan menternak ribut badai melandai,kambing-kambing yang di ternak kebanyakan terkena peyakit kuku dan mulut,maka kecewa lah si Adan si  B,walaupun kebanyakan kambing mereka berpeyakit,nasib mereka sungguh baik kerana kambing betina tidak terkena jangkitan dan bunting pula.Maka tanpa membuang masa si A dan si B tadi mengasingkan kambing betina tesebut.Setelah setahun meternak satu lagi dugaan melanda di mana si B di timpa kemalangan menyebabkan kedua belah kakinnya lumpuh seumur hidup.Teramat-amat kecewalah si B mengenangkan masa depanya kelak,si A selalu mengnasihati si B bahawa kecacatan bukan penghalang untuk berjaya,lakukan yang terbaik pada hari ini dan rancaglah untuk esok,akhirnya si B menjadi tukan pemerah susu kambing dan hasilnya susu kambingnya di jual ke luar negara


Kakulators:itulah serba sedikit kisah motivasi

Selasa, 17 Mei 2011

Dua masalah berlaku serentak

Assalamualikum

Pikir jangan terlalu emosi,sesuatu perkara itu perlu di bicangkan terlebih dahulu,pada kali ini saya ingin mengceritakan tentang dua pemasalah yang boleh di anggap sebagai rumit mengikut padangan mata saya.Pemasalahan pertama,hutang belajar,yang mana rata-rata rakyat malaysia mempunyai hutang belajar,disini bagi saya kita perlu mempunyai satu perancagan khusus iaitu satu plan kewangan yang kemas,saya tidak perlu mendetailkan perkara ini kerana sebentar lagi para followers dan para pembaca akan mengetahui juga jalan penyelesaiannya .Pemasalahan kedua,berkahwin ketika tiada kerja tetap,sebenarnya mengikut motivasi Dr Fazilah Kamsah,pasangan perlu memperkukuhkan ekonomi mereka terlebih dahulu,kebenaran kata-kata Dr Fazilah Kamsah ada benarnya

Apabila kedua pemasalahan di atas berlaku secara serentak maka timbulah pemasalahan kecelaruan yang bergitu kompleks dalam pemikiran,saya memberi contoh tentang pemasalah kedua berkaitan dengan perkahwin ketika tiada kerja tetap,bagi sesetengah orang mereka menanggap sebagai batu loncatan untuk mereka mendapat peluang perkejaan selepas berkahwin,bagi sesetengah orang pula,mereka perlu berfikir bagaimana mereka perlu menglangsaikan hutang terlebih dahulu,jadi di sini apa bila pemasalah keduanya di gabungkan akan menyebabkan seseorang itu akan mengalami kecelaruan berfikir,maka segala pecakapan adalah berdasarkan kecelaruan dalam pemikiran tadi.

Bagaimana ingin menyelamatkan keadaan ini bagi padangan saya sendiri?

Ok sebenarnya bagi saya kita perlu mengkaji punca pemasalah tersebut,megapa ianya berlaku sebegitu rupa,dan cuba analisa bagaimana ingin menyelesaikan pemasalaha tersebut


Disini saya memberi contoh pemasalahan  :


  1. Pinjaman PTPN 
  2. Kerja cukup-cukup makan sahaja 
  3. Desakan Ibubapa 
  4. Ingin berterus terang tidak mampu berkahwin/bertunang tetapi takut ibubapa kecewa


Pemasalahan di atas seriang kali berlaku di kalangan orang kita,ini kerana bagi ibubapa yang bertanggungjawab mereka perlu segerakan proses ikatan yang sah supaya tidak berlaku sesuatu perkara yang boleh mengaibkan mereka,tetapi sebenar kita sendiri perlu berbicang dengan cara berhikmah dengan ibubapa kita tentang pemasalahn yang kita hadapi,insyallah ibubapa memahami.

Apabila kita menemukan punca pemasalahan itu maka kita akan dapat selesaikan dengan pelabagai cara yang terbaik

Kakulators:Setakat itu sahaja yang saya dapat tuliskan untuk kali,nati saya sambung lagi

Ahad, 15 Mei 2011

super duper bz

Assalamulaikum hai dan salam sejahtera kepada para pembaca,saya sudah lama tidak update laman blog saya ini.Biasalah selalu sibuk katakan,menguruskan projek perternakan ikan siakap yang berada nun jauh di tenggara berhampiran Bukit keluang Besut

Mengapa saya berkata super duper bz?,ini keran saya terpaksa berhempas pulas untuk menyiapkan kerja saya iaitu menternak ikan siakap,dan saya juga perlu menyiapkan kerja harian saya iaitu bisnes internet

Sebz mana pun kita,kita hendaklah meluangkan masa terhadap diri kita sendiri,saya sempat juga menyertai Pelawanan Futsal di Besut

Khamis, 5 Mei 2011

Kaum-kaum yang pupus????

Assalamulaikum,posting pada saya kali ini berkaitan dengan sebuah buku,bagi saya amat bagus sekiranya para follow memilikinya kerana sejarah kaum-kaum terdahulu ada di ceritakan di dalam buku ini,

Untuk maklumat,buku ini merupakan di antara buku terlaris di Malaysia.Penulisnya Harun Yahya

Sinopsis buku ini:

Kaum Nabi Nuh a.s yang tenggelam di bawah air banjir yang mengerikan....Kaum Ad yang telah di timbus oleh ribut pasir yang tiada hentinya...
Kaum Nabi Lut a.s yang mengamalkan liwat dan telah di hapuskan dari muka bumi dengan aliran larva serta gempa bumi....
Askar-askar Firaun yang telah hilang di dalam laut..
Dan banyak lagi kerajaan-kerajaan silam yang telah di hapuskan dari muka bumi ini oleh ALLAH kerana durhaka mereka...
Buku ini mengkaji bagaimana kaum-kaum yang tesebut di dalam Al-Quran ini dipupuskan.
Ia mengemukakan bukti-bukti dokumentari penemuan arkeologi dan rekod sejarah kaum-kaum tersebut.

Harga rm 12 sahaja sebuah tu,M/S 151

Rabu, 4 Mei 2011

Pandangan Saya tentang Kematian Osama..


Assalamulaikum,apa khabar semua di harapa sehat hendaknya,melihat gambar diatas tentu anda semua kenal akan orang yang berada di dalam gambar tersebut iaitu OsamaBin Laden.
Sejak akhir-akhir ini heboh di perkatakan tentang kematian Osama ini di serata dunia.Pada pandangan saya tentang kematian Osama ini adalah sebenarnya satu gimik Amerika di dalam usaha mereka melobi kekuasaan mereka.

Osama bagi saya sebenarnya tidak wujud,Amerika mewujudkan watak Osama Bin Laden ini untuk menimbulkan kekacau di dunia,ini akan menyebakan masyarakat dunia menyangka bahawa kekacau yang timbul selama ini di sebabkan oleh Osama,wahal kita sedia maklum bahawa kekacau berlaku di dunia pada hari ini adalah kerakusan kuasa-kuasa besar dalam mengaut untung memlalui peperangan

Maka tidak hairan kenapa Osama masih kekal dengan gerakannya itu,selepas peristiwa 11 September 2001,dunia Isalm di hina sebegitu rupa...

Kakulators:itu sahajalah pandangan saya

Sabtu, 30 April 2011

Kebaikan jalan sehala dan keburukanya di mata saya

Assalamulaikum posting saya pada kali ini berkaitan dengan jalan sehala,saya baru sahaja pulang dari Kota Bharu pada hari ini,sekitar jalan di bandar agak tidak sibuk kerana pada hari ini hari sabtu,kalau  diikutkan  Kota Bharu mesiti sibuk kerana  semua pejabat kerajaan cuti,


Apabila melihat Papan tanda Jalan Sehala saya mula terpikir apakah kebaikan MPKB-BRI ini membuat laluan sehala,bila melaihta keadaan aliran traffik di sekitar bandar ini sungguh berjalan lancar kerana laluannya sehala sahaja,ohhh.

Budaya memotong dengan membuta tuli juga dapat di elakan dengan adanya jalan sehala ini,bila tiba musim perayaan kesesatkan dapat juga di atasi dengan baik.

Keburukan jalan sehala pula,apabila saya tersalah masuk simpang,saya terpaksa mengikut arus jalan sehala itu sehingga saya berjumpa kembali simpang yang saya ingin lalui,sungguh memenatkan

Jadi apabila kita menglihat papan tanda Jalan Sehala maka hendaklah kita memperlahankan kenderaan supaya tidak tersalah masuk simpang,melainkan kita sudah paham dengan keadaan jalan tersebut

Kakulators:Itulah serba sedikit berkaitan dengan jalan sehala di mata saya

Selasa, 26 April 2011

Ikan siakap Goreng


Assalamulaikum pada kali ini saya ingin posting kepada anda semua berkaitan dengan Pesta makan ikan siakap,ikan siakap menrupakan salah satu ikan termahal di pasaran negara,pada kebiasaannya harga sekilo ikan siakap mencecah RM15-RM 20 untuk 1 kilogram.Rezeki saya  pada hari itu dapat gak menjamu selera makan ikan ini.Gambar diatas menunjukan ikan siakap yang sudah siap di basuh tetapi masih belum di belah perutnya



Gambar dia atas ini menunjukan ikan yang sudah siap di belah perutnya,dan di sapu garam berserta sedikit lada yang sudah di mesin,cuba perhatikan bentuk ikan siakap ini,teringat Iklan susu ermmmmmmmmmmmmmm sedapnya


gambar diatas ini tidak perlulah saya cerita yer,anda semua sudah sedia maklumkan .....tunggu hasilnya pula 

gambar di atas ini adalah ikan yang sudah siap di masak ermm rasa lapar lah plak yer bila melihat ikan ni


kakulators:gambar ketika sedang makan tu saya tak sempat ambik sebab terlampau sedap menikmati ikan itu  maka....hehe


Isnin, 25 April 2011

Tips mencari atikel berkaitan dengan Assgemnt anda ....




Assalamulaikum kepada follower dan para pembaca sekalian kali ini saya ingin berkongsi satu tips bagaimana kita sebagai seorang student boleh mencari atikel-atikel untuk assgemnt kita dengan mudah.Saya bagi sedikit tips yang selalu saya gunakan iaitu mula-mula gunakan pakcik google.Kelihatan kotak seperti gambar di atas dan kita taipkan kata kunci tajuk assgemnt contoh Gitar maka result untuk Gitar seperti di bawah


Screen short diatas bulatan berwarna merah adalah tempat rujukan dan anda boleh masuk dan melihat samaada atikel itu sesuai atau tidak dengan assgemnt anda itu.Sebenarnya dengan hasil carian sebegini akan memberi lebih idea untuk anda  membuat assgemnt,namun tidak semua atikel releven dengan apa yang kita perlukan dalam menghasilkan assgenmt tetapi kita masih boleh mencuba keadah ini .

kakulator:Mencari atikel yang berguna sahaja yer harap maklum

Sabtu, 23 April 2011

Luahkan segalanya


Assalamulaikum kalau anda rasa tidak puas hati luahkan segalanya kepada mereka yang dapat mendengar dan menasihati anda,tapi jangan luahkan segalanya kepada orang yang  tidak sepatutnya,ini akan menyebakan keadaan bertambah buruk


Luahkan segalanya kepada kawan-kawan yang betul memahami masalah anda,anda pasti biasa terdengar perkataan ini.....kalau aku dah lama dah budak tu kena tumbuk......kalau anda sudah berkerja dan rasa tidak puas hati dengan dengan boss luahkan segalanya kepada boss,cuba ajak boss berbicang secara face to face,sebelum anda membuka topik tu elok lah anda bersedia sekiranya boss anda juga ingin meluahkan segalanya kepada berkenaan dengan prestasi kerja anda

kalau anda tidak berpuas hati dengan ibubapa anda saya saranankan anda diam sahaja luahkan segalanya pada kakak,adik yang masik kecil ker sekurang-kurang ada gak org nak dengar walaupun adik anda tu tak paham apa pun

Rasa tidak puas hati juga sering kali berlaku dalam pada tengah asyik bercinta,luahkan segalanya kepada awek atau pakwe anda tu secara berhemah dan matang sikit,kalau yang dah matang tu rasanya dah tak perlu buat matang bergitu juga dalam berkawan kalau rasa tak puas hati jangan dok umpat di belakang nya,ajak face to face jauh dari orang ramai lepas luahkan segalanya yer


kakulators:Saya pun dah amalkan juga cara ini,ermm hasilnya orang akan respet sama kita

Khamis, 21 April 2011

syukur pada ALLAH...

Sebentar tadi saya pergi ke kolam untuk membuang air dari kolam untuk perternakan ikan siakap,termenung saya sekejap bila memikirkan tentang masa depan yang mendatang,namun di sebalik kesusahan dan kepayah itu ada hikmah yang sangat besar dalam kehidupan saya ini.

Setiap kesusahan yang di alami itu sebenarnya mematangkan pemikiran dan memperbanyakan sabar dalam diri,maka timbulah pelbagai idea dan usaha kearah memajukan lagi diri ini.Tengok di dasar kolam terdapat 2-3 ekor siakap sedang berenag-renang,sumber rezeki ALLAH bagi pada saya melalui ikan ini Alhamdulillah syukur tidak terhingga.


Saya pernah berpesan kepada kawan saya bahawa setiap apa yang di racangan tidak semestinya menjadi,susah senang tetap bersama,kadang kala perit di rasai namun setelah melihat wajah  kawan saya dan semangatnya dalam berusaha itu segala penat lelah dan kekusutan itu hilang serta-merta .

Sekiranya ada masalaha yang timbul cepat-cepat saya berbicang dengan kawan saya itu yang berkaitan dengan apa yang ingin dilakukan,sekali lagi saya berpesan kepada kawan saya bahawa ingat lah apa yang kita racangan itu tidak semestinya menjadi sebab segala kekuasaan ada padaNya


kakulators:seperti kata DSAI lawan tetap lawan,saya ubah sikit usaha tetap usaha

Rabu, 20 April 2011

Usia saya semakin hari semakin tua...amal ibadah kurang

Assalamulaikum....

Pada tanun 2011 ini,saya sudah berusia 26 tahun.Sepanjang hidup saya selama 26 tahun ini sudah banyak yang saya lalui pahit,manis, masam dan masin kehidupan ini.

Saya rasa masih ada kekurangan yang ada pada diri saya,Iaitu dari segi Amal Ibadah kepada ALLAH S.W.T.

Dengan kesenagan dan nikmat yang melimpah ruah dari Yang Esa,saya merasakan saya ini seorang yang tidak bersyukur.Kadang kala saya alpa megejar dunia yang sementara ini.

Bila saya mendengar ada orang yang mati saya berasa begitu takut,takut diatas pebuatan yang dilakukan selama ini.

Ada setengah remaja sekarang tidak kisah dengan Ama Ibadah ini,ini kerana mereka beranggapan masa muda inilah mereka hendak bergembira.

Nak bergembira tidak salah,tetapi ada batasannya dalam bergembira itu.Kerana Mati tidak mengenai usia muda atau tua.

Dalam pada saya berniaga juga kadang-kadang saya bimbang dalam urusan jual beli seharian ini.

Ketika usia muda inilah pebanyakkan amal ibadah kerana di hari tua nati keterbatasan dalam melaksanakan amal ibadah itu akan berkurangan.

P/S:Muhasabah lah diri kita,semoga kita medapat berkat hidup ini

Lukisan Kartun guna Paint












Kakulatos:tak pandai pun melukis...hehe

Isnin, 18 April 2011

COK =Cangkul

Bahasa pelbagai dan rojak sering kali di gunakan dalam pertuturan kita,terutamanya bahasa di sekitar pantai timur,maka tidak hairan lah yer agak lucu sedikit apabila mendengarnya,cok laluh budak ni,ko memang  nakal sapa tak kenal ko ni memang nakal pun,dan kena cok nakal plak dah kesian sungguhlah.hehehe

kalau kisah budak-budak plak,aku cok dulu tempat nih mung jangan ambik ploks tempak aku nih hehehe kalau orang sekitar utara dan selantan mesti tak paham lah bahasa apa ini

perkataan COK juga digunakan untuk mengambarkan tentang cangkul yang digunakan semasa berkebun,ini kerana COK sungguh popular,guna cok lah nak nyakul tu....

COK juga digunakan untuk mengambarkan tentang kubertor motosikal,entha macama manalah hari saya dapat idea ingin berkongsi dengan anda mengenai perkataan COK ini

Rabu, 13 April 2011

Siapa Idola kamu

siapa kah idola kamu,itulah tajuk posting saya pada kali,setiap orang mesti ada idola masing-masing bergitu jugak dengan kamu dan juga saya,Dalam hidup sebagai seorang muslim kita menjadikan Nabi Muhammad S.A.W sebagai idola dalam kehidupan seharian kita,tetapi tidak ramai mengikuti Sunnah Nabi Muhammad S.A.W

Idola saya dari kecil dan paling rapat dengan saya tentulah ayah saya,saya saya sorang tegas,dimana kalau saya ingin dapatkan sesuatu atau membeli sesuatu saya kena usaha sendiri.Kalau hal-hal yang menlibatkan yuran \-yuran sekolah baru ayah saya terlibat

idola biasanya menjadi ikutan baik dari segi berpakaian,cara bercakap,berfesyen dan sebagainya.Siapakah idola kamu sekali lagi saya bertanya kepada kamu ?namun istilah idola sekarang sudah di tukar kepada mentor pula,

Jadi fikir-fikirkan lah siapa idola kamu ya

Kakulator:Idola kaku dulu kumpulan Raihan sebb suka gendang

Isnin, 11 April 2011

Lawatan ke kolam ikan siakap (satu projek satu misi)

Rehat sekejap di kedai,bukak sahaja komputer mesti masuk forum cari gold banyak infomasi berguna di dalam tu dan ramai jugak lah yang sedang rancak berborak dan membuka pelbagai isu,cari gold ni lebih kepada forex tengok-tengok mana yang patut lepas tu terima panggilan dari kawan,katanya nak tunjuk sesuatu

Saya pun balik dulu ke rumah sebab nak bukak hadiah bungkusan hadiah yang baru sampai,bila bukak tengok-tengok bahulu inti yang baru saya oder tempoh hari best ni,baca doa dulu nak makan tu yer.heheh

selepas selesai saya menunggu kawan saya sampai ke rumah,sempat lagi saya pusing sekiling rumah saya tu,tak sempat nak keliling rumah kawan saya pun dah sampai,saya apa lagi terus sahaja start moto kesayangan saya tu






kawan saya cakap kita perlu membersihkan kawasan kolam ikan siakap tu dulu,ooooo kena bersih dulu ingatkan dah ader ikan kat dalam tu,nama sahaja kolam ikan siakap hehe ikanya takder pun.


20 minit kemudian saya,kawan saya dan si pembesih kolam pun sampai melihat keadaan sekeliling kolam,wah siap ader rumah hotel tumpangan lagi nih.Tanpa membuang masa pembersih kolam mung mengeluarkan mesin pemotong rumputnya erm bermula lah acara membersih di kolam itu.Jam menunjukan tepat pukul 11.59 pagi saya nak bukak kedai plak nih


saya pun berlalu pergi meninggalkan mereka berdua


kakulators:Alhamdulillah semoga projek ikan siakap ini berjaya

Sabtu, 9 April 2011

Kemunculan semula Tuah Sujana Penulis muda berbakat



kemarin pada 8 hb saya ada meeting bersama dengan sorang penulis berbakat iaitu Tuah Sujana berbicangan tertumpu kepada  perancagan pelancaran buku beliau bersama sorang lagi sahabat saya iaitu saudara Hakim

Banyak juga perkara yang kami bicangan,mengenai pelancaran,sale dan grouping,pembentangan di mulakan oleh saya di mana saya pada waktu sudah bersedia secukup untuk perbentangan tersebut

Sikap berani Tuah Sujana 

Walapun Tuah Sujana masih muda dan masih mentah di lapangan penulisan,namun beliau mempunyai sikap berani dan yakin diri,kerana bagi saya bukan calang-calang penulis yang mahu menerbitkan karyanya sendiri.Namun sikap berani  yang di tunjukan oleh Tuah Sujana ini memberi satu kekuatan kepada saya dalam bidang blogging.Himpunan karya beliau sejak berumur 9 tahun sehingga 19 tahun di bukukan sebaik mungkin  dan insyallah pada bulan 11 yang akan datang buku belia akan berada di pasaran

Group kerja hanya di kalangan orang muda

menlentur buluh biar lah dari rebungnya,Tuah Sujana melantik di kalangan orang muda dalam menjalankan  pemasaran bukunya.Mempunyai bahagian pemasaran online dan offline,saya merasa projek ini  dengan izin Yang Maha Berkuasa inyallah Tuah Sujana akan meningkat lebih jauh di masa akan datang ,syabas untuk  Tuah Sujana
Mereka yang berumur di dalam lingkungan 19-26 menjadi nadi pengerakan untuk pelancaran buku Tuah Sujana

Jadual yang padat di IPG Kota Bharu

sebenarnya Tuah Sujana tidak dapat lari dari satu tanggungjawab terhadap dirinya  sendiri di mana beliau merupakan seorang penuntut di IPG Kota Bharu,alhamdulillah beliau akan menamatkan pegajian beliau tidak lama lagi

Kemunculam semula setelah 2 tahun berhenti menulis

Tuah Sujana berhenti menulis?itulah perkataan pertama kenalan rapat beliau,kerana beliau ingin menumpukan perhatian beliau kepada pelajaran,namun setelah 2 tahun menyepi kini beliau membuat kemunculan semula di arena penulisan


bersambung..........

Selasa, 5 April 2011

Cabaran menyimpan RM10 sehari...


Assalamulaikum ....
Posting kali ini berkaitan dengan simpanan,tak besar mana pun RM10 sehari sahaja,sebenarnya saya sudah mencabar diri saya sendiri mulai 6/4/2011 saya akan menyimpan wang sebanyak RM10 sehari,macam rakan-rakan berani tiru macam saya,ok kalau berani  di persilakan.

Bila di fikirkan balik dan tengok aliran keluar duit bertapa pentingnya membuat simpanan,asyik belanja ajer tahu simpanya tidak,maka dengan ini saya mencabar diri saya menyimpan wang seperti diatas untuk tujuan kecemasan di masa akan datang

Apa yang kita selalu makan?pada kebiasaan bagi mereka yang hidup sorang-sorang ni makan tu tak lah banyak sangat cuma belanja untuk bil-bil dan prepaid untuk call2 dan sebagainya

Bayar gaji pada diri sendiri ??

Sebenarnya saya menyimpan ni ibarat saya membayar gaji kepada diri sendiri,dimana dengan cara ini nak tak nak saya akan memperuntukan sejumlah RM10 kepada diri saya sendiri,sebenarnya kita dapat menyimpan duit sekiranya kita mengetahui cara-cara yang betul

Mungkin semua orang dah tahu kan bertapa pentingnya simpanan,walaupun orang itu gaji ribu-ribu jangan abaikan simpanan ni,kalau susah sangat simpan ajer RM10,lama-lama jadi banyak jugak,mana tahu boleh bantu nikah  ketika kecemasan nanti

Saya cabara diri saya sendiri menyimpan duit,anda bagai mana???

Kakulators:Saya bab menulis tak pandai jadi para pembaca fikir-fikirkan sendiri



Isnin, 4 April 2011

Kisah cinta melalui.....bahagian 1

Assalamulaikum dan selamat malam,baca pasal tajuk di atas tu tentu kekawan sudah tahu dan lihat pula pic yahoo messenger ini .Penuh dengan keceriaan dan menampakan gigi putihnya hehehe

Pada tahun 2007 dimana waktu itu saya mula-mula berkerja di pejabat,jam waktu itu tepat pukul 5.30,waktu kerja  sudah habis dan saya lebih suka menghabiskan waktu lepak berchating ketika itu sebelum pulan ke rumah.Saya memasuki salah satu room iantu room kelantan 1 di mana terdapat banyak id kat situ
saya pun klik pada nama inas,menegur seolah-olah inas berada di hadapan saya ketika itu,assalamulaikum dah mandi apa khabar itu msg saya yag pertama ketika mengenali inas ketika itu.Begitulah seterusnya dari hari ke hari

Mengenali inas melalui chatting room sebenarnya memberi satu lembaran baru megenai chatting,kalau ikutkan chatting ini bukan boleh percaya sangat maklum ajer tak pernah bersua muka

Pada tahun 2008,detik medebarkan telah belaku di mana buat pertama kalinya saya berjumpa dengan inas di Pejabat dearah ketika itu,pada waktu itu inas baru sahaja berumur 23 tahun masih muda dan mentah lagi ketika itu

inas.inas,inas

bersambung....

Khamis, 31 Mac 2011

31/03/2011 Berada di Kota Bharu

Assalamulaikum....hai2 semua followers dan para pembaca,saya sekarang berada di KB kat Kelantan,singgah kejap kat cc entah nama apa pu saya tak tahu.Tujuan saya datang ni pun pasal tunag saya yang suruh sebab besok nak pilih cincin

Lama dah saya tak datang semenjak habis belajar ni,datang sahaja dah banyak berubah rupanya.Bangunan pun banyak yang dan tumbuh macan goreng pisang panas ajer yang baru panas.Nah tu di saper kata kelantan @kelate ni tidak membangunkan.Kamera Plak tertinggal kat umah sewa kalau tak malam ni leh ambik gambar

Jam di sisi sebelah kanan komputer menunjukan jam 10.36 mlm awal lagi nih perut pun dah lama lapar,nak makan kat mana yer ?natilah jumpa lah tu tempat makanan best hehehe

Korang mesti nak tahu kan di pantai timur ni kelantan lah satu-satu negeri yang bahan makannya murah,tak caya datang lah bujet rm 40 cukup untuk sehari berjalan,bukan nak promok yer ok followers kita sambung nanti saya cerita lagi........


kakulators:esok ambik gambar masuk kat sini

Makan tengah malam

Saya sering kali makan tengah malam sebab lapar lah apa lagi,jam menunjukan tepat puku 1 pagi,wah2 sedapnya masih ada kat kedai lagi sambil tengok cerita indon.Cerita nagis-nagis ajer tak habis-habis benci aku

Tengok keadaan di  kedai tak ramai orang malam ni,keadaan cuaca yang tidak megizinkan,air hujan  penuh bertangkung di dalam kedai,ermm lantak lah janji dapat makan air hujan sahaja tu bukana apa pun.Malam perkena nasik goreng sama telur mata nyum-nyum sedapnya.

Masa nak keluar pergi  kedai tadi sempat lagi call ayang saya  yang berada nuh jauh kat oversea KL nuh,tak tido lagi tanya saya,katanya tak panas sayang.Wah-wah sayang yer,ermmmm

Sampai sahaja kat kedai duduk,kak bagi saya nasik goreng satu,tanpa di sebut akak tu dah tahu saya nak minum apa.Air apa ?Air cincau suam ajer .Teruskan menonton cerita Indon tadi,his kenapa heroin ni asyik nagis-nagis putus cinta ker apa kehalnya,nyum sedap makan nasi goreng malam ni

Tak lama lagi rasa tak dapat lah macam mana sebab dah nak berbini berkahwin dah,aktiviti malam mungkin akan di kurangkan

Kakulators:nak bawak sekali bini makan hehehe

Selasa, 29 Mac 2011

Cucuk duit Vs Simpan duit

Hari ni saya pergi ke mesin atm BSN  berhampiran balai polis sunyi ajer mana pergi orang nih biasa kena beratur panjang,tgk pada jam dah dekat pukul 7 petang patut ler orang tak ramai dah senja rupanya
.
jeng-jeng kelaur acsess kad duit berjenama Maybank hehehe Cucuk duit sikit buat belanja.ermm belanja-belanja ajer yang tahu simpan tak pernah ambik tahu,tarbiat macam ni mintak jauh lah takkan sampai ketua ni macam ni kan

His lambatnya orang kat depan tu ambik duit ni,saya dah lewat ni,apasal lambat sangat,bila tiba giliran saya huhuhu patut la mesin atm ni lambat rupanya fuction dia yang tak elok.Servis lah orang ramai nak guna nih 


Bujet nak simpan sikit duit tu tapi tak jadi huhuhu,sebenarnya kita perlu buat simpanan dari sekarang kerana kita tidak tahu apa yang akan jadi di masa depan,sekurang-kurangnya simpanan itu dapat membantu kita kan

sampai kat rumah pun tadi dah lewat,terus  makan......

Kakulators:ader lah buat saving sikit...

Isnin, 28 Mac 2011

Bertanya Khabar..hello,hello,hello

Assalamulaikum apa khabar sahabat-sahabat di harap sehat lah hendaknya yer.Ok posting saya pada kali ini berkaitan dengan bertanya khabar....hello,hello,hello.

Mudah cukup mudah sajer kalau nak bertanya khabar ni,picit dan dial ajer no hp tu hello assalamulaikum.....bla bla bla dan bla.Namun walaupun nampak senang kan tapi ada jugak yang meanggapnya susah sebab kan bz kerja,susah takder masa,dunia dah canggi,takder susahnya pun 

Bertanya Khabar juga menyebabkan sesorang itu berasa diri mereka di hargai,ye la kan lama dah tak jumpa,jadi gunakan medium yang ada sebaiknya untuk berhubung

Kalau yang berada berjauhan dengan keluarga tu hello-hello lah mak kat kg yer,tak lah rindu sangat mak tu.Sebz mana pun kita kena hello-hello lah yer terutamanya pada mak kita selagi masih ada

Kalau yang dah berkeluarga tu hello-hello lah isteri,isteri pasti cair punya hasbund dia call,kalau ada anak tanya khabar anak,hello-hello anak papa hehehe

kakulators:Hello-hello sampai bil telefon melambung tinggi,baik jangan hello-hello kalau jadi mcm tu

Ahad, 27 Mac 2011

Kenapa suka ikut Ambulans

Ne no ne no ne no baru sekajp tadi ambulans melintasi saya,saya baru sahaja balik dari pekan pergi ker kedai mesin fotostat nak masuk dakwat dalam botol tu.Dari jauh lagi sudah kedengaran siren Ambulans,lajunya bawak his2,maka dengan itu sila beri ruang pada Ambulans bila kita dengar dari arah belakang kita yer.

Kenapa suka ikut Ambulans...

Pasti dan pasti kekawan para pembaca mengalami keadaan ini,kita berhenti di satu traffik light,tiba-tiba kita terdengar siren ambulans dan seangkatanya,lepas tu tanpa meghiraukan lampu merah ker jingga ke kita terus jalankan?

Ada satu lagi keadaan dimana kita nak keluar simpang tiba2 ambulans melintas di tepi kita,kita pun apa lagikan follow ajer la nak cepat katakan,follow punya sampai kat hospital buat apa kan?bukan tujuan kita pun nak sampai situ

Terburailah satu tajuk kenapa suka ikut Ambulans,tp ingat ambulans tak tunggu kita,so kena hati-hati jugaklah masa nak follow tu hahaha.Budaya ikut ambulans ni saya tak pasti sejak bila di amalkan,rakyat malaysia ni memang hebat bahagian ikut ni hahahaha

kakulators:pernah sekali saya ikut belakang lori tapi jarak jauh lah sikit hehehe

Sabtu, 26 Mac 2011

Rasa.......berdebar,mengeletek



Pada hari ini hati rasa berdebar,banyak perkara yang perlu di selesaikan,maklum ajer tarikh 2/04/2011 semakin hampir,persiapan sudah di buat,1/04 pula kena pergi ke rumah bakal tunangan saya katanya ada hal.Kemaskini awal lah jawabnya saya,kalau tak kelam kabut sikit jadinya ,yang lepas-lepas memang dah belaku.Tak mahu pelajar lagi ker dari pengalama lepas




Perasaan berdebar datang dengan tiba-tiba???

Duduk relax sahaja-sahaja pun perasaan berdebar tu datang jugak,entah la apa yang di pikirkan pun saya tak tahu,kata orang kelantan kenaling,tentu asing sikit bagi orang-orang belah utara dan selantan perkataan kenaling ni.

Kejutan...

Kejutan dengan tiba-tiba pun menyebabkan saya berasa berdebar-debar,asyik melayan internet tiba-tiba di sergah oleh kawan rasa berdebar sungguh.Kalu yang melatah tu erm paham-paham ajer la perkataan yang tak sepatutnya keluar pun keluar #$#@#$%^^^%^&**&.

Jangan mengeletek

Yang ni satu kes lagi,mengeletek,biasa bila duduk ramai suka sangat mengeletek kan,jangan amalkan selalu naya saya hahaha


kakulator:nasib lah saya tak melatah kalau tak naik parang atas kepala

Khamis, 24 Mac 2011

Terima kasih Bos

Pada hari ini genap setahun,saya sudah berhenti kerja makan gaji,yer la sebab berhenti kerja tu untuk memberi tumpuan pada perniagaan kedai online saya.

Pada pagi ini saya pergi ke bank sekejap untuk bank-in modal pusingan kedai kawan saya,dan juga bayar sewa kedai di Pejabat Majlis Dearah Besut,suasana pada pagi ini merdung.

Melalui jalan besar Kota putera kelihatan  Bangunan Kerajaan 4 tingkat,iaitu Wisma Persekutuan Besut Terengganu,dimana disini lah tempat kerja saya dulu.Terima kasih Bos kerana memberi saya pengalaman yang berharga tentang pegurusan kerja yang baik





Saya berhenti sekjap di persimpangan jalam dan megambil gambar bangunan ini tadi,banyak dah perubah kalau tengok pada gambar ini selepas itu saya meneruskan pejalanan ke tempat yang di tuju Maybank cawangan Jertih



Keadaan traffik di jalan besar Kotaputera


Kakulator:Kerja sendiri pun kena ada displin jugak

Rabu, 23 Mac 2011

Dompet ,handbag kepentingan kepada Lelaki dan wanita





Timbul plak idea nak menulis berkenaan dengan dompet dan handbag ni,tengok di sekeliling kita semua umat manusia ada dompet bagi yang lelaki,bagi yang perempuan plak mestilah menggunakan handbag sebagai tempat simpanan di kala berjalan dan membeli belah.

Gaya dan fesyen tetap kena jaga,tapi itu bukan soalnya,persoalannya sekarang sejauh mana kepetingannya  terhadap lelaki dan wanita dalam kehidupan seharian mereka.Kalau Takyah guna macam mana,apa akan jadi pad lifesyle mereka yer.Adakah sesuaisetiap dompet atau handbang  yang di peragakan itu? hahaha

Doremon pun ader dompet,pikirlah sendiri kat mana dompet doremon berada  .Hahaha


 Kalau ikutkan memang banyak gunanya tu ,terutamanya handabag,kalau wanita boleh lah meyimpan bedak ker ,minyak wangi ker betul tak?Biskut kering pun leh simpan dalam tu hahaha,Selain menyimpan wang di dalamnya.Tapi yang paling lucu ialah wanita pakai dompet berjenama  ladies ,lepas tu masuk dalam poket belakang seluar hahaha lucu betul bila menontonnya ,nasihat saya dik lu pakai dompet ladies macam ni  jangan letak dalam poket belakang yer





Trendy lah bang...apa kisah kan hahaha jawapan cover malu,rosak-rosak dek kerana kecelaruan fungsi....benda kecik macam ni jadi bercelaru habis hahaha

Kakulators:Saya pakai juga dompet..khas untuk lelaki sahaja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...