Makanan adalah sesuatu perkara yang amat penting untuk memberi tenaga kepada tubuh badan sesorang untuk menjalankan aktiviti seharian .Tanpa makanan yang berkahsiat,tubuh badan boleh menjadi lesu. walaupun di mana berada apabila berkunjungi ke sesebuah negeri,perkara yang paling utama kebanyakan orang kita selain bercuti adalah merasa makanan negeri yang terdapat di negeri tersebut
Namun lain pula ceritanya segenap lapisan masyarakat apabila berkungjung ke negeri Terengganu Darul Iman , pasti merasa keropok lekor Losong yang terkenal di negeri itu .Keropok Lekor losong boleh di jadikan snek hidangan yang sungguh enak dan mengenyangkan,terdapat berberapa jenis keropok yang boleh di nikmati samaada dengan kadar segera mahu bergoreng
Keropok Lekor Rebus
Bentuk Keropok ini seakan tali kapal ,dimana keropok ini di uli di atas papan penguli dan di masukan kedalam air rebusan yang sudah tersedia
Keropok ini boleh di nikmati dengan kadar segera ,boleh di goreng ,untuk menikmati rasa ikan seeloknya keropok ini di makan bergitu sahaja.
Pastikan ,apabila membeli sos di sediakan .Rebus boleh mengurangkan kadar kolestrol dalam makanan
Keropok Keping
Untuk menghasilkan keropok keping ,keadaan cuaca memainkan peranan yang penting untuk memastikan keropok ini berjaya di keringkan .Keropok ini tidak boleh di makan bergitu sahaja,ianya perlu di goreng terlebih dahulu
Bahan yang di gunakan sama sahaja dengan menghasilkan keropok rebus ,namun apabila di goreng ,keropok keping ini akan kembang seperti bunga
Terdapat jugak Keropok keping berasaskan Udang ,namun yang paling terkenal sekali di Terengganu ialah keropok rebus dan keropok keping di perbuat dari isi ikan
Harga
Harga pula bergantung kepada berat ,setiap kilogram untuk keropok rebus,manakala untuk keropok keping di kira setiap bungkusan .Boleh pilih samada memesan keropok lekor rebus mahu keropok keping atau di campur-campur keduanya sekali
Sesiapa yang pernah mengunjungi Negeri Terengganu ,tentu sekali tidak melupakan salah satu produk makanan yang terdapat di negeri ini dan pasti stock di bawa pulang ke rumah sehingga penuh kereta
Namun lain pula ceritanya segenap lapisan masyarakat apabila berkungjung ke negeri Terengganu Darul Iman , pasti merasa keropok lekor Losong yang terkenal di negeri itu .Keropok Lekor losong boleh di jadikan snek hidangan yang sungguh enak dan mengenyangkan,terdapat berberapa jenis keropok yang boleh di nikmati samaada dengan kadar segera mahu bergoreng
Keropok Lekor Rebus
Bentuk Keropok ini seakan tali kapal ,dimana keropok ini di uli di atas papan penguli dan di masukan kedalam air rebusan yang sudah tersedia
Keropok ini boleh di nikmati dengan kadar segera ,boleh di goreng ,untuk menikmati rasa ikan seeloknya keropok ini di makan bergitu sahaja.
Pastikan ,apabila membeli sos di sediakan .Rebus boleh mengurangkan kadar kolestrol dalam makanan
Keropok Keping
Untuk menghasilkan keropok keping ,keadaan cuaca memainkan peranan yang penting untuk memastikan keropok ini berjaya di keringkan .Keropok ini tidak boleh di makan bergitu sahaja,ianya perlu di goreng terlebih dahulu
Bahan yang di gunakan sama sahaja dengan menghasilkan keropok rebus ,namun apabila di goreng ,keropok keping ini akan kembang seperti bunga
Terdapat jugak Keropok keping berasaskan Udang ,namun yang paling terkenal sekali di Terengganu ialah keropok rebus dan keropok keping di perbuat dari isi ikan
Harga
Harga pula bergantung kepada berat ,setiap kilogram untuk keropok rebus,manakala untuk keropok keping di kira setiap bungkusan .Boleh pilih samada memesan keropok lekor rebus mahu keropok keping atau di campur-campur keduanya sekali
Sesiapa yang pernah mengunjungi Negeri Terengganu ,tentu sekali tidak melupakan salah satu produk makanan yang terdapat di negeri ini dan pasti stock di bawa pulang ke rumah sehingga penuh kereta
Ulasan
Catat Ulasan